Köpüklü yangın söndürme sistemlerindeki "köpük", tutuşma kaynağını yüzeyden soğutarak ve ayırarak yanıcı veya yanıcı sıvıları söndürebilen bir söndürme maddesidir. Köpük, yangını ve buharları aynı şekilde bastırır ve boğar. Ayrıca yeniden tutuşmayı da önleyebilir.
Bu köpürme maddesi, sudan daha düşük yoğunluğa sahip küçük hava dolu kabarcıklardan oluşur. Köpük, su, köpük konsantresi ve havadan oluşur. Farklı üreticilerin kendi köpük çözümleri ve konsantreleri vardır. Köpüğün suya oranı uygulamaya bağlıdır.
Köpüklü söndürme sistemleri yangını nasıl söndürür?
Köpük söndürme sistemleri, "yangını soğutmak ve yangının tükettiği yakıtın oksijenle temasını önlemek ve yanma yeteneğini azaltmak için kaplamak" için kullanılır. Köpük, dağıtıldığında yakıtın yüzeyini boğar veya örter. Köpüğün su içeriği daha sonra yakıtı ve yakıtı kaplayan köpük alanını soğutarak yanıcı buharlar yoluyla yeniden tutuşmayı önler.
Köpüklü söndürme sistemleri, depolanan suyun bir boru ağı boyunca aktığı ve ardından nozullar aracılığıyla boşaltıldığı ıslak sprinkler sistemine çok benzer şekilde tasarlanmıştır. Köpüklü söndürme sistemleri ile diğer geleneksel ıslak sprinkler sistemleri arasındaki temel fark, köpüren maddenin eklenmesidir. Bu köpüren madde sudan ayrı olarak depolanır ve ikisi de boşaltılmadan önce boru sistemi içinde karıştırılır.
Borulamanın sonunda bir nozul bulunur. Köpük oluşturucu madde, deşarjdan hemen önce suya eklenir veya dışarı atılır. Su köpük oluşturucu maddeyle karıştığında genleşme meydana gelir ve genişleyen alanları doldurmak için muazzam bir köpük örtüsü oluşturur.
Köpüklü söndürme sistemleri genellikle yanıcı veya parlayıcı sıvıların çok olduğu geniş alanlarda, örneğin depolarda, denizcilik uygulamalarında, yanıcı sıvı depolama alanlarında, jet motoru test tesislerinde ve uçak hangarlarında kullanılır.
Köpük sisteminin bu alanlarda en sık kullanılmasının nedeni, köpüğün sadece alevleri söndürme değil, aynı zamanda yeniden alevlenmesini önleyecek şekilde bastırma kabiliyetidir.
Özel tehlike yangın söndürme sistemleri, su bazlı sistemler yeterli olmadığında son derece etkili ve güvenilir koruma sağlayabilir. Bu sistemler, endüstri standartlarını karşılamak ve en çok ihtiyaç duyulduğunda düzgün bir şekilde çalışmak için hassasiyet, uzmanlaşmış anlayış ve dikkatli mühendislik gerektirir.