EN17446, Avrupa genelinde türünün ilk ortak test standardıdır
MILWAUKEE, Wis., Nisan 2024 – Johnson Controls, ANSUL R-102 Restoran Yangın Söndürme Sisteminin, iş geliştirme ve standartlar şirketi BSI (Kitemark 804125) tarafından EN 17446 standartlarına uygun olarak sertifikalandırıldığını duyurmaktan gurur duyar. Bu yeni sertifikasyon, sistemin dünya çapında restoran yangınlarının yıkıcı etkilerine karşı gıda hizmeti mutfaklarını koruma konusunda güvenilir ve etkili bir çözüm olarak itibarını daha da güçlendiriyor.
R-102 sistemi, 2017 yılında yayımlanan ve Avrupa genelinde sabit yangın söndürme sistemlerinin kurulumu ve kullanımıyla ilgili tutarlı tehlike sınıflandırmaları, performans testleri ve bakım yönergeleri oluşturularak standartlaştırılan EN 16282-7 ile zaten uyumludur.
Yeni EN 17446 standardı, farklı risk faktörlerine sahip çeşitli cihazlar için test gereksinimlerini ayrıntılı bir şekilde tanımlar. EN 17446 sertifikasını almak için, R-102 sistemi, yağ buharı üreten ticari cihazlar olan ızgaralar ve ocaklar gibi birçok ticari cihazda kapsamlı bir şekilde test edilmiştir. Sistem şu cihazları koruyabilir:
1. Derinliği 762 mm’ye kadar olan ocaklar
2. Derinliği 762 mm’ye kadar olan ızgaralar
3. Derinliği 705 mm’ye kadar olan fritözler
4. Derinliği 705 mm’ye kadar olan eğilebilir tavalar
5. Derinliği 914 mm’ye kadar olan gazlı radyant ızgaralar
6. Derinliği 863 mm’ye kadar olan elektrikli ızgaralar
7. Çeşitli boyutlarda kanallar ve menfezler
Listelenen boyutlardan daha büyük cihazlar, birden fazla nozul koruması kullanılarak kapsam altına alınabilir. Daha fazla ayrıntı için R-102 Restoran Yangın Söndürme Sistemi kılavuzuna bakınız.
“EN 17446 gerekliliklerini karşılamak için gerekli test rejimi, uyumluluğu sağlamak için önemli ve gerekli bir zorluk sunar ve yalnızca en sağlam sistemlerin bu gereksinimleri karşılayabileceğini beklerim,” dedi Johnson Controls İş Geliştirme Müdürü Jan Waldow.
Jan Waldow, EN 17446 standardının geliştirilmesi sırasında Alman standartlar kuruluşunu (DIN) temsil eden sektör uzmanıdır.
Jan, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bu tanınma, ticari mutfakları daha güvenli hale getiren ve en yüksek uluslararası standartları karşılayan yenilikçi yangın söndürme çözümleri sunma konusundaki taahhüdümüzü göstermektedir.”
Mutfak yangın güvenliği test standartlarına uyum
Restoranlar ve otellerdeki ticari mutfaklar, sağlık ve güvenlik açısından tehlikeli olmasının yanı sıra iş operasyonlarına da zarar verebilecek yangınlara karşı özellikle savunmasızdır. NFPA’ya göre, yeme-içme işletmelerindeki yangınların %61’i yemek pişirme ekipmanlarını, genellikle fritözleri içermektedir.
Bu tür istatistikler, ticari mutfakların, insanların ve operasyonların güvenliği için açık önlemler alması gerektiğini vurgular. R-102 gibi bağımsız olarak test edilmiş ve en son standartlara uygun sistemler, yangınları hızla söndürme yeteneğini kanıtlamış olmalıdır ve restoran belirleyicileri, işletmeciler ve sigortacılar tarafından daha güvenli yangın koruması, artırılmış güvenilirlik ve gönül rahatlığı için tercih edilmelidir.
Ek güvence için, ANSUL sertifikalı teknisyenler, retro-fit ve yeni yangın söndürme sistemlerinin tasarımı, kurulumu, devreye alınması, yeniden doldurulması, bakımı ve servisiyle ilgili tüm eğitimleri tamamladıklarını gösteren kimlik kartları taşırlar.